Teaterpokalen og de andre prisers historie

Teaterpokalen er Danmarks ældste teaterpris og nok den mest ærefulde. Prisen blev indstiftet den 18. maj 1933 på en ekstraordinær generalforsamling i det daværende Teatermedarbejderforeningen, hvis medlemmer repræsenterede den københavnske presse.  

Første modtager af Teaterpokalen var skuespiller og sceneinstruktør Holger Gabrielsen, der fik prisen for sin præstation som Malvolio i “Helligtrekongersaften” i sæsonen 1932/1933. Derefter følger op til i dag en ubrudt række af pokalmodtagere, der repræsenterer et bredt udsnit af genrer og forskellige, sceniske kunstarter. Fælles for dem alle er, at de har bidraget til dansk teater med særligt bemærkelsesværdige præstationer.

I 1940 gik Teaterpokalen til Johannes Poulsen postumt med følgende indskrift indgraveret:

Teaterpokalen
Johannes Poulsen
1881 – 1938

Samtidig vedtog man, at Teaterpokalen fremover skulle bære indskriften:

Teaterpokalen
Kunstnerens navn
Teatersæsonen

Teatermedarbejderforeningen skænkede omkring 1950 Teatermuseet en pokal med indskrift til minde om teaterkritikeren og medlem af foreningen Frederik Schybergs indsats i dansk teater. I dag er også Johannes Poulsens pokal foruden adskillige andre i museets besiddelse – skænket af de efterladte til en lang række store, danske scenekunstnere.

Ny pokal af Holmegårds Glasværker

I 1942 beder Teatermedarbejderforeningen Holmegårds Glasværker om at udvikle en ny glaspokal i stedet for det gamle “soldaterglas”. Kravet er, at den nye pokal skal være færdig, så prismodtageren i 1943, Liva Weel, som den første kan modtage den nye udgave af pokalen. Hvilket også sker – omend med lidt forsinkelse.

Pokalen var dekoreret med sandblæste teatermasker; den glade og den triste. En tradition der fortsatte, selvom adskillige andre udgaver af Teaterpokalen efterhånden så dagens lys – nogle skabt til formålet, andre valgt blandt eksisterende pokaler.

I 1970’erne og -80’erne nåede Per Lütkens moderne udgave af den klassiske glaspokal selv at blive en klassiker, som videreførte traditionen med den glade og den triste teatermaske som dekoration.

Pokaler af tidens designere

I 1997 får pokalleverandør, den historiske Fritzsches Glashandel i Kompagnistræde, designet en pokal i anledning af Dronning Margrethe II’s regentjubilæum. Dronningepokalen er samtidig udgangspunkt for produktionen af en ny Teaterpokal, der derefter var i brug i nogle år.

Herefter bestemmer det, det nu hedder Foreningen Danske Teaterjournalister, at forene Teaterpokalen med ny dansk design. Således opfordrer man med jævne mellemrum og efter grundig research en ung glaskunstner til at udforme en pokal.

Fra 1999 var det Rikke Hagen, som i dag er en fremtrædende glaskunstner, der designede en ny Teaterpokal. Den er siden fremstillet i fem forskellige eksemplarer.

I 2006 har teaterjournalisterne peget på Karin Mørch som den, hvis originale pokalfortolkning nogle år frem kommer til at glæde danske scenekunstnere. Den unge glaskunstner er et markant talent, der allerede har udstillet i bl.a. Berlin.

Fra 2009 har Teaterpokalen igen skiftet udseende og er nu ikke længere en pokal men et fad fremstillet i sølv. Det er den veletablerede og meget anerkendte sølvsmed Manuel Sjødahl, som designer og frem til i dag har stået for produktionen af pokalen.

Flere priser og prisoverrækkelser

Der har tilsyneladende helt fra begyndelsen været tradition for kort efter generalforsamlingen at meddele Ritzau, hvem der var modtager af årets Teaterpokal, og hvilken scenisk præstation der lå til grund for valget. Nu offentliggøres navnet på årets pokalmodtager først til prisuddelingen, hvorefter pressen får oplyst, hvem kunsteren er, sammen med citater fra talerne. 

Oprindeligt foregik prisoverrækkelsen ved en såkaldt “pokalfrokost” på Hotel d’Angleterre. I de senere år har prisoverrækkelsen fundet sted på forskellige teatre i København, senest på Folketeatret, hvor den traditionsrige “pokalfrokost” er skiftet ud med taler og uformelle, underholdende indslag.

Som led i sammenslutningen af de to foreninger, der tilsammen blev til Foreningen Danske Teaterjournalister i 1989, blev Teatermedarbejderforeningens to priser, Teaterpokalen og Initiativprisen, og Danske Teateranmelderes instruktørpris Teaterkatten, samlet i én forening.

Teaterpokalen, der som nævnt er indstiftet i 1933, er i dag Danmarks ældste teaterpris. Den ledsages af Teaterkatten, der udelukkende gives til sceneinstruktører, koreografer og iscenesættere, som blev indstiftet i 1962, samt af Initiativprisen, der blev indstiftet i 1981 for at belønne personers eller gruppers usædvanlige, fremadrettede initiativer på teaterområdet.

Vi anvender cookies, så hjemmesiden fungerer optimalt. Når du fortsætter, accepterer du vores brug af cookies.  Læs mere